A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Jókai-kertJókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.
 
A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.
 
A kert az író halála után gazdát cserélt, majd fokozatos hanyatlásnak indult, s az épületet rossz állapota miatt le kellett bontani.

 


Hogy a kert újra méltó legyen megálmodójához, Jókai szellemében állítottuk helyre. Gyümölcsfákat ültettünk, rózsakertet és szőlőlugast létesítettünk, a szélfogó erdősávokat felújítottuk és az agresszívan terjeszkedő növényfajokat eltávolítottuk. A Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel összefogva Jókai korát és a kert természeti értékeit bemutató információs táblák, madárodúk és madáritatók kerültek kihelyezésre.
 
 
A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert. Jelenleg az alábbi intézményeknek ad otthont:

 


    Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
    Petőfi Irodalmi Múzeum - Jókai Emlékszoba
    Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
    Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár

 

 
Előzetes bejelentkezés alapján óvodásoknak, iskolásoknak játékos foglalkozást, felnőtteknek irodalomtörténeti sétával kiegészített szakvezetést tartunk.

 

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK
 
Cím:
1121 Budapest, Költő u. 21.
 
Megközelítés: a Széll Kálmán térről induló 21-es vagy 21A jelzésű, vagy a Boráros térről induló 212-es buszokról, ill. a Fogaskerekű vasútról a Városkút megállónál kell leszállni.
 
Nyitva tartás:
 
>>A kert szabadon látogatható az alábbi időpontokban:
 
Március 15 – október 15. között minden nap 8.00 – 18.00., hétvégén és ünnepnapokon 9.00 – 18.00.
október 16 – március 14. között minden nap 8.00 – 16.00., hétvégén és ünnepnapokon 9.00 – 16.00.
 
>> A Magyarország madárvilága c. kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható az alábbi időpontokban:
 
Hétfő - csütörtök: 10.00-16.00
Péntek: 10.00-14.00
 
*
Belépés a Jókai-kertbe: ingyenes
 
Belépőjegyek a Magyarország madárvilága c. kiállításra és szakvezetés a Jókai-kertben

 

Forrás: dinpi.hu