A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Napokig vadásztad a gyermek farsangi jelmezét, vagy varrtad éjszakánként saját kezűleg? Most, hogy vége a szezonnak, azzal szembesülsz, hogy idén sem készült egy épkézláb fotó sem, ami a jelmezes lurkót megörökítené? Ne aggódj! Még nem késő profi fényképeket lőnöd, amit később a falra is szívesen kiteszel. Mindegy, hogy milyen eszközöd van. Mindegy, hogy mobillal, vagy már profi felszereléssel rendelkezel, hobbiként tekintesz a fotózásra, vagy már rutinosabb vagy. A gyerek fotózás nehéz műfaj, így biztos, hogy tudunk számodra is hasznos tanácsokat adni cikkünkben.

Mutatjuk, mikre figyelj farsangi vagy családi gyerek fotózás esetén!

A farsangi szezon különleges élmény a gyerekek életében. Egy napra azzá válhatnak, amivé csak akarnak a jelmezek, álarcok segítségével. Az óvodába, iskolába érve ünnepi dekoráció fogadja őket, a farsangi mulatozáskor pedig finom fánk landol a bendőkben. A szülők, nagyszülők sokszor napokig vadásszák előtte a kiszemelt jelmezt, vagy készítik el otthon saját kezűleg.

Ez az ünnepi időszak mégsem kap akkora hangsúlyt a fotózást illetően. Nagyon ritkán van jelen motivált hobbista, vagy fizetett fotós, szülőként pedig nem szokás részt venni a farsangi mulatozáson. Éppen ezért a lelkes óvónénik, tanítók igyekeznek elkapni a pillanatot és próbálják a körülményekhez, eszközeikhez képest a maximumot kihozni a gyerekfotózásból. Szép emlékek készülnek így is, de ha olyan fotókat szeretnél, amit később szívesen kiteszel a falra is, akkor érdemes a saját kezedbe venni a kamerát.

bright academy farsang1

Miért készíts Te magad profi képeket otthon?

Ha Te magad vállalkozol megörökíteni a farsangi jelmezbe bújt lurkókat, készülj, hogy nem lesz egyszerű feladat, sőt, kifejezetten nehéz lesz, ha kevesebb a tapasztalatod és nincs meg a megfelelő habitusod hozzá. A gyermekfotózás egy speciális, nagyfokú türelmet igénylő munka, amihez a szaktudáson kívül számos hasznos, kapcsolódó készséggel rendelkezned kell.

Miért jó gyerekeket fotózni?

bright academy farsang2

Hogyan kezdj hozzá a gyermekfotózáshoz?

Az okok már megvannak, hogy miért jó móka egy farsangi gyerekfotózás. De hogyan fogj hozzá egy ilyen projekthez?

Nézzük az első lépéseket!

Informálódj, gyűjts ötleteket, képeket!

Szervezz egy otthoni farsangi összejövetelt családi körben, vagy ovis, sulis kispajtások körében. Előzetesen tájékozódj arról, hogy a résztvevők minek öltöznek, milyen a jelmezük, van-e kedvük egy kis fotózáshoz, illetve ahhoz a szüleik hozzájárulnak-e.

Ezután jöhet az inspirációk gyűjtése. Legjobb forrása a Pinterest, ott ugyanis rengeteg profi tippet kaphatsz a pózokra, témákra, stílusokra vonatkozóan. Ha adott egy mesehős pl., nézz utána az adott karakternek. Készült már az adott témában fotósorozat? Ott a fotós hogy dolgozta fel a témát? A szuperhősnek milyen különleges képessége van? Az adott gyermek vajon miért pont annak öltözött? Tegyél fel minél több kérdést magadnak, a szülőknek, vagy a helyszínen a gyerekeknek! Tölts le minél több képet, hogy tudj megfelelően instruálni!

Dolgozz ki egy forgatókönyvet!

A fotózás során nagyon sok mindenre kell ügyelned. Eszközhasználat, fények, kompozíció, pózok, képkivágás, kommunikáció, hangulat... mindezekre együtt csak akkor tudsz megfelelő mennyiségű energiát és odafigyelést szánni, ha megvan előre a fejedben: kit, hol, mikor, milyen fényeknél, milyen sorrendben, milyen gépbeállításokkal fogsz fotózni. A gyerekek imádnak kérdezősködni, így egészen biztos, hogy nehéz lesz a helyszínen még azon is gondolkodnod, hogy kitaláld, mit csinálj. Legyen egy előzetes megvalósítási terved, amit az adott szituációban maximum csak finomhangolni kell.

Ügyelj a részletekre!

Ismerd előre a helyszínt! Ha nem az otthonodban fotózol, hanem másnál, kérj be tőle fotót a lehetséges helyszínekről, vagy nézd meg az esemény előtt személyesen a rendelkezésedre álló teret. Így tudsz felkészülni a fényviszonyokra, tudni fogod mekkora hely áll rendelkezésedre, milyen a fal, bútorzat, stb.

Készülj motiváló apróságokkal, amikkel a nyűgösebb, gátlásosabb gyerkőcök fotózását is gördülékenyebbé tudod tenni. Ez lehet a kedvenc zenéje, amit beteszel miközben fotózod, lehet édesség, fánk vagy színező is.

Legyen egy "check listád", amire minden eszközt, szükséges kiegészítőt felviszel. Ez segít megtartani a fókuszt, és nem fog semmi lemaradni.

Ezekre figyelj gyermekfotózás során!

A gyerek fotózás, igazi kihívás, legyen bármilyen életkorú gyermek, és bármilyen téma amit feldolgozol (újszülött fotózás, karácsonyi, családi képek, farsangi mulatozás, szülinapozás, stb.). A továbbiakban 4 konkrét példán keresztül ismerheted meg a műfaj sajátosságait és azokat a trükköket amikkel profi képeket tudsz készíteni a kis lurkókról, bármilyen eseményről is legyen szó. Itt most a farsangi jelmezes témát járjuk körül.

bright academy farsang3

Első és legfontosabb:

Kommunikálj egyértelműen, türelmesen!

Mindennek ez az alapja. Sok hivatásos fotós van, kiváló technikai tudással, de nem mindenki veszi komolyan, hogy kommunikálni is tudni kell. Lehet bármilyen szépen beállított egy póz, ha nem sikerül megfelelő hangulatot, jó kedvet teremteni a fotózáshoz, az bizony ki fog ülni a gyermek(ek) arcára.

Oldd fel a hangulatot!

Ismerkedj meg jobban a gyermek habitusával, hogy empatikusabban tudd instruálni. Kérdezd meg miért annak öltözött aminek, ki készített a ruháját. Minek öltözött tavaly? Mit csinálna, ha tényleg azzá a karakterré válhatna akinek a bőrébe bújt? Nézzétek meg vele együtt a ruháját, beleértve az apróbb részleteket is (díszek, kiegészítők, kalap, kesztyű, stb.), tegyetek be zenét, hogy el tudja engedni magát.

Adj tippeket!

Mutass képeket, amik referenciául szolgálhatnak a fotózáshoz. Nézd és beszéld át vele/velük, hogy milyen pózokra gondoltál, milyen szituációkban fordul meg az adott karakter.

Banner fotos manoprogram

Instruálj!

Gyermekeknél sem célravezető a kéréseinket túl tárgyilagosan mondani, mert nehezebben értik meg. Ne azt kérjük, hogy forduljon balra 15 fokot, hanem inkább valamihez mérten irányítsuk, pl. "Fordulj picit az ablak felé!". Ne kötött dolgokat kérjünk tőle, hanem inkább hagyjuk, hogy szabadon beleélje magát az adott karakterbe, szituációba, érzésbe, pl. "Most nézz úgy, mint amikor beleharapsz egy finom, porcukros fánkba!" vagy: "Most képzeld azt, hogy Te vagy tényleg a Pókember és a suli tetejéről lehozod a fél éve eltűnt focilabdádat!" Érzelmek és természetes viselkedés kiváltására törekedjünk, ne merev utasítások végrehajtását várjuk el.

Motiválj!

Mindig tájékoztasd a kis modelledet arról, hogy mikor mi fog történni. Ha úgy látod már unja a fotózást, de még nem lőtted meg a mindent vivő képet, akkor érdemes beharangozni a várható jutalmat, amit kap a kitartó munkájáért cserébe. Végtére is, nem csak a kamerába kell néznie, hanem folyamatosan koncentrálnia kell és követni a fotós utasításait, mindazt, amit mondasz neki. Fárasztó munka zajlik a kamera túloldalán is.

Csatolj vissza!

Ha van már jól sikerült fotó, mutass neki párat. Dicsérd meg, hogy milyen szép, milyen ügyesen csinálja és lelkesítsd!

bright academy farsang4

Válaszd ki a megfelelő helyszínt és eszközöket!

A fotózás előkészítésénél már szó volt róla, hogy érdemes a helyszínt alaposan ismerni, mielőtt lebonyolítjuk ott a fotózást. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a háttér, mekkora a tér, melyik napszakban milyen fényekkel dolgozunk, van-e egyáltalán természetes fény, vagy külső fényforrás használatára lesz szükségünk.

Háttér, amivel nem lőhetsz mellé

Keress olyan szobát, ahol a gyerek fotózása megoldható úgy, hogy mögötte egyszínű, homogén a háttér. Ha nincs ilyen, akkor egy rugalmas textilanyag felcsíptetésével (pl. a szekrényre) orvosolhatod a háttérkérdést. Ha igazán profi akarsz lenni, akkor pedig fotós papírhátteret használsz.

A megfelelő fényviszony

A gyerekek imádnak izegni-mozogni, mindig történik velük valami, ami miatt nem néz épp valamelyikük a kamerába, így nehéz éles, jó képeket készíteni róluk. Ezt azzal tudjuk technikailag kiküszöbölni, ha rövid záridőt használunk a fotózás során, amihez viszont fontos, hogy elegendő fény álljon rendelkezésünkre. Az erős, kontrasztos, direkt napfény nem kívánatos árnyékokat eredményezhet az arcon, így a nagyobb ablakokból beszűrődő, szórt fény a legalkalmasabb a fotózáshoz.

Ha nincs kellő mennyiségű fényünk, akkor használj külső fényforrást (vakut, LED lámpát). A lehető legrosszabb, ha a mobiltelefon kis, pontszerű vakujával villantasz, vagy a fentről érkező lámpák fényére hagyatkozol.

A megfelelő optika

Ha már jártas vagy a fotózás világában, akkor tudod, hogy portrékhoz a 85 mm-es vagy afölötti gyújtótávolságú optikai a legjobb. Ez azonban nagyobb teret/helyet igényel. Ha azt szeretnéd, hogy kis helyen beférjen az egész alak a képkivágásba, akkor bizony nagylátószögű optikát kell használnod (28 mm körüli). Ha csak mobil áll rendelkezésedre, akkor az a jó hírem van, hogy a legtöbb telefon ilyen lencsével rendelkezik. Ez viszont torzítja az alany testarányait (a kamera lencséjéhez közel eső részek nagyobbak lesznek és a mögötte lévő távolság is megnyúlik optikailag). Ha szeretnéd a lencse torzítását mérsékelni, akkor középre és egy síkba rendezd a témát.

bright academy farsang5

Most akkor mire is van szükséged? Összegzés

Sok sok természetes fényre, homogén háttérre, fényerős optikára (hogy csökkenthesd a záridőt, elkerülve így a bemozdulást) és/vagy külső fényforrásra (vakura, lámpákra). Ha van elég tered akkor 85 mm-es optikára a legszebb portréhatás eléréséért, ha nincs, akkor 50 mm-es és/vagy nagyobb látószögű lencsére, hogy belekomponálhasd az egész alakot a képkivágásba.

Emellett számos kiegészítőt, kelléket beszerezhetsz, amik a témafeldolgozást segítik, fokozzák a hangulatot/a kép összhatását.

Így valósítsd meg a gyakorlatban - Farsangi gyerekfotózás

A profi képek megvalósítására 4 konkrét esetet mutat be ebben a videóban  Tóth-Gergely Nikolett, a The Bright Academy fotós oktatója.

Megmutatja, hogy különböző jelmezes témákat milyen különböző technikákkal tudsz feldolgozni. 

Lesz szó arról, hogyan fotózz:

bright academy farsang6

Egy kis útravaló neked, ha kedvet kaptál

Láthattad, hogy egy-egy profi, jó minőségű fotó megalkotása mennyi minden komponenstől függ. A gyermekfotózás felkészültséget, türelmet, szaktudást, jó kommunikációs készséget és technikai eszközök meglétét igénylő feladat. Éppen ezért nem csoda, hogy aki kevésbé jártas a témában, nem tudja elkészíteni azt a fotót, amit utána bátran kiteszel a falra.

A kereslet, az igény hatalmas jó szakemberek iránt, így ha abban gondolkodsz, hogy ez számodra több lehet mint hobbi, ha úgy érzed szívesen csinálnád hivatásként, akkor javasoljuk, hogy mélyedj el jobban a technikai tudás megszerzésében, gyakorolj amennyit csak tudsz, fejleszd a látásmódodat és építsd fel álmaid vállalkozását!

A The Bright Academy képzéseit olyan önmegvalósító, tudatos emberek számára alkottuk meg, akik helyfüggetlen, jól fizető szakmákat szeretnének tanulni, saját időbeosztásuk szerint. Ha Te is úgy érzed, hogy ha már dolgozni kell, akkor azt szeretnéd tartalmasan, flowban eltölteni, értékteremtéssel, kreatív energiákkal átszőve, akkor neked ajánljuk fotós kurzusainkat. Kezdőként és haladóként is megtalálhatod a számodra legjobb választást.